חשיפת מנהרות הכותל

מנהרות הכותל

מידותיו של הכותל המערבי

מידותיו של הכותל המערבי ואופן בנייתו העסיקו את חוקרי ירושלים עוד במאה ה-19. בשנת 1864 מגיע לארץ ישראל מהנדס וארכיאולוג בריטי בשם צ'ארלס וילסון ומשימתו הראשונה הייתה מיפוי העיר ירושלים. בתחילת 1867, כשלוש שנים לאחר תגליותיו של וילסון, מגיע לירושלים חוקר בריטי נוסף, הפעם בשליחות הקרן הבריטית לחקר ארץ ישראל. החוקר, צ׳ארלס וורן, חופר פירים מתחת לקשת וילסון (אחד מהם נמצא בשטח אולם התפילה בקשת וילסון) ויורד לסלע האם ועד לתשתית. במהלך שליחותו בירושלים הוא מגלה גם את אחד מארבעת שערי הכניסה להר הבית שהיו בכותל המערבי בימי בית שני שלימים יקרא שער וורן. וילסון ווורן הם מהראשונים לגלות את ההמשך הצפוני של הכותל, הם התקשו להתמיד בחפירה מסודרת ומשימתם לא הושלמה בשל קשיים שהערים אליהם השלטון העות׳ומני. הם חשפו מערכות של מבנים אבל לא ידעו את פשרם ולא הצליחו לחבר ביניהם לכדי רצף אחד.
במשך 50 שנה, מפרוץ מלחמת העולם הראשונה ועד למלחמת ששת הימים, לא נעשתה פעילות מחקרית באזור הכותל המערבי.
רק לאחר מלחמת ששת הימים חודשו החפירות במנהרות הכותל במטרה לחשוף את הכותל המערבי לכל אורכו. המשימה הופקדה על משרד הדתות והובלה על ידי רב הכותל הרב מאיר יהודה גץ ז"ל תוך מסירות נפש ודאגה לפרטים הקטנים ההנדסיים והניהוליים. כמעט עשרים שנה נמשכה החפירה של מנהרות הכותל, מבצע שהיה מלווה בלא מעט קשיים ואתגרים. עם הקמתה של הקרן למורשת הכותל המערבי בשנת 1987, הועברה האחריות על החפירות לידיה והיא המשיכה במבצע החפירות בשיתוף פעולה עם רשות העתיקות בד בבד עם פתיחת המנהרות לקהל הרחב.

מלאכת החפירות

במנהרות נעשתה ביסודיות רבה ותחת פיקוח הלכתי ומדעי, חשפה מחדש את ירושלים בימי תפארתה, לפני אלפיים שנה ויותר. בחפירות נתגלו פרטים חדשים, על ההיסטוריה והגאוגרפיה של מתחם הר הבית לדורותיו. התבררו עובדות לא ידועות על תהליכי הבנייה ונחשפו אתרים עלומים וממצאים ארכאולוגים חשובים. אט אט התגלה גשר עצום מימי בית שני, מקוואות טהרה ששימשו את אנשי ירושלים ועולי הרגל, רחוב אשר בעזרת מטבעות וחרסים שנמצאו בו תוארך לימי בית שני וכמובן הכותל המערבי כמעט לכל אורכו. נדבכי הענק של הכותל – מסותתים היטב ושמורים להפליא, בורות מים עתיקים ותעלת מים קדומה מימי החשמונאים שנחסמה על ידי הורדוס כאשר הרחיב את שטח הר הבית ובנוסף, מפעלי בנייה מרשימים של המוסלמים בימי הביניים אשר במידה רבה שימרו את הכותל לאורך השנים. כל אלה הופכים את מנהרת הכותל לאוצר היסטורי וארכיאולוגי מופלא. ועדיין, רב הנסתר על הנגלה למרגלות הר הבית ומלאכת חשיפת המנהרות ממשיכה גם בימים אלו.
מאמצים רבים הושקעו על ידי הקרן למורשת הכותל כדי לחשוף את התגליות בכותל לציבור. ביום ירושלים תשמ"ט (1989) נפתחו המנהרות לציבור הרחב בטקס חגיגי. על מנת להכשיר את מנהרות הכותל לקהל הרחב ולאפשר תנועה בטוחה ומהנה למבקרים היה צורך בשיקום הקשתות העתיקות, ייצוב אבנים שנפגעו מרעידות אדמה ותיקון נזקי מים דרשו פתרונות ייחודיים, הנדסיים ובטיחותיים. במקום הותקנו מערכות מיזוג ותאורה, שילוט וניקוז ונבנו מסלולי הליכה מותאמים גם לבעלי מוגבלויות. כדי להשלים את החוויה הוקם מערך הדרכה והסברה מקצועי אשר מלווה את המבקרים במנהרות, ומשתף בפרטים מרתקים על בניית הכותל ובית המקדש ועל החיים בירושלים של ימי קדם. הדרכה במנהרות הכותל ניתנת בשפות שונות ועבור קהלים מגוונים: מתפללים, כיתות לימוד, חיילי צה״ל, משפחות, קבוצות מאורגנות, ותיירים מישראל ומרחבי העולם.
מיליוני מבקרים מכל העולם ביקרו במנהרות הכותל מיום פתיחתן לקהל הרחב והן הפכו במהרה לאחד מיעדי התיירות המבוקשים ביותר בעיר העתיקה. הכניסה למנהרות הכותל כרוכה בתשלום דמי כניסה ובשל עומס רב של מבקרים לאורך כל השנה, מומלץ מאוד להזמין מקום מבעוד מועד.
מנהרות הכותל הן מעין 'מנהרת זמן' בירושלים העתיקה, ומי שמגיע לבקר בהן כאילו נבלע הישר אל ימי הזוהר של ירושלים כפי שהייתה במאה הראשונה לספירה. אולם הביקור אינו רק מסע בזמן אלא מהווה גם שיעור רב רושם בהיסטוריה היהודית, בארכאולוגיה של העיר ובטופוגרפיה שלה.

לחזרה למידע כללי על מנהרות הכותל-לחץ כאן

תגיות:

מזכרות מהכותל המערבי

ספירת העומר

היום :

זמני כניסת השבת

פרשת השבוע: פרשת בראשית

ירושלים
כניסת שבת:
17:34
צאת שבת:
18:49
תל אביב
כניסת שבת:
17:55
צאת שבת:
18:51
חיפה
כניסת שבת:
17:44
צאת שבת:
18:50
באר שבע
כניסת שבת:
17:56
צאת שבת:
18:51

עובדות מעניינות

אבני הכותל הגלויות מספרות את תולדותיו של הכותל מאז החורבן. האבנים ההרודיאניות המקוריות נבדלות מהאחרות במידותיהן ובאופן סיתותן הייחודי עם שתי מערכות שוליים.
צורת הבניה המדורגת של אבני הכותל מלמדת אותנו שחומות הר הבית לא היו זקופות ואנכיות אלא משופעות מעט. ניתן להבחין בתופעה זו בצפייה מרחוק על כותלי הר הבית.

אירועים נוספים

כ"א תמוז ה'תשפ"ה
יולי 17, 2025
לראשונה אפליקציית מציאות רבודה מאפשרת למיליוני המבקרים לחוות את הביקור בצורה חווייתית ובפרספקטיבה היסטורית של 2,000 שנה
כ"ו תמוז ה'תשפ"ד
אוגוסט 1, 2024
"מורי/ות דרך יקרים! הנכם מוזמנים/ות להשתתף בהשתלמויות המיועדות לקהל מורי/ות הדרך ומוכרות ע"י משרד-התיירות לצורך חידוש הרשיון.
כ"ב תמוז ה'תשפ"ד
יולי 28, 2024
קיר המתחם את הר הבית שגם שימש כקיר תמך למשטח מלאכותי של הר הבית שנבנה בתקופת המלך הורדוס
כ"ד תשרי ה'תשפ"ג
אוקטובר 19, 2022
מזה דורות רבים נהגו יהודים לפקוד את הכותל המערבי (כותל הדמעות) ולהתרפק על אבניו, בתפילה, באבל ובצער על חורבן
כ"ח אב ה'תש"ס
אוגוסט 29, 2000
תנאים והנחיות – סיורי יחידים | אתרי התיירות בכותל המערבי להלן מידע חשוב אודות הביקור באתרי התיירות בכותל המערבי,
ג' תמוז ה'תשס"ח
יולי 6, 2008
אחר כותלנו הוא אולם עתיק ומרהיב ביופיו הממוקם במנהרות הכותל, במקום בו שכן חאן ממלוכי מהמאה ה-14. האולם נפתח
ט"ו שבט ה'תש"פ
פברואר 10, 2020
הכניסה למנהרות הכותל לכותל המערבי חלק נסתר, ארוך ומרשים, הנחבא מעיני השמש, ואותו ניתן לראות ב'מנהרות הכותל המערבי'. הכניסה
כ"ה סיון ה'תש"פ
יוני 17, 2020
במעמקי מנהרות הכותל מסתתר פלא הנדסי עוצר נשימה: אבן אחת, במשקל מאות טונות, שהונחה בדיוק מושלם כבר לפני אלפיים
י"ט אלול ה'תשפ"ו
ספטמבר 1, 2026
שחרית לחול המועד סוכות • הקפות שניות •  ברכת כהנים בשידור חי  • מצוות חג הסוכות • שמחת בית השואבה • הושענא רבה  •
כ"ח אב ה'תשפ"ו
אוגוסט 11, 2026
בכל ערב החל מא' באלול עד ערב יום הכיפורים יתקיים מניין מרכזי בלווי חזן והגברה ושידור חי (בעמוד זה)
ט"ו אב ה'תשפ"ו
יולי 29, 2026
הרב שמואל רבינוביץ – רב הכותל המערבי והמקומות קדושים בסוף מסכת תענית במשנה, מופיעה קביעה מפתיעה של חז"ל: "לא
י"ב אב ה'תשפ"ו
יולי 26, 2026
גם מה שנשבר אינו אובד. מפרשת עקב אנו לומדים ששברי הלוחות נשמרו בארון הברית כדי להזכיר שהעבר, המאמץ והמשברים
כ"ז אייר ה'תשפ"ו
מאי 14, 2026
בתפילה, שירה, ריקודים והודיה: רבבות השתתפו ברחבת הכותל המערבי לציון 59 שנים לאיחודה ושחרורה של ירושלים
כ"ח תמוז ה'תשפ"ו
יולי 13, 2026
חבר הפרלמנט הגרמני סטפן מאייר הגיע לתפילה בכותל המערבי במהלך ביקורו בישראל, הביע תמיכה בעם היהודי ואיחל לישראל ולכל
י' סיון ה'תשפ"ו
מאי 26, 2026
שר הדתות של מונטנגרו הגיע לביקור הזדהות בכותל המערבי, נשא תפילה לשלום ישראל והותיר מסר חם של ידידות, תמיכה
י"א ניסן ה'תשפ"ו
מרץ 29, 2026
מה עומד מאחורי החיפזון של יציאת מצרים ואכילת המצה? מאמר מעמיק ומעורר השראה על ליל הסדר, כוח ההתחדשות, והיכולת
י"ג תשרי ה'תשפ"ז
ספטמבר 24, 2026
טקס השבעה לבאח כפיר ביום חמישי כ״ז בְּתִשְׁרֵי תשפ״ז (8/10/2026) בשעה 12:00–20:00 בכותל המערבי.
ט"ז סיון ה'תשפ"ו
יוני 1, 2026
טקס השבעה לגולני ביום חמישי י״ט בְּסִיוָן תשפ״ו (4/6/2026) בשעה 13:00–20:00 בכותל המערבי.
כ"ג סיון ה'תשפ"ו
יוני 8, 2026
בס"ד נאום בר מצווה לילדי שב"כ מיום  כ"ג סיון תשפו 8.6.205 אנחנו עומדים יחד היום מול שריד בית מקדשנו,
ה' אדר ה'תשפ"ו
פברואר 22, 2026
טקס השבעה להגנת הגבולות ביום חמישי ו׳ בְּאִיָיר תשפ״ו (23/4/2026) בשעה 12:00–20:00 בכותל המערבי.
כ"ד תשרי ה'תשפ"ז
אוקטובר 5, 2026
את הדגל הוריד לחצי התורן הרב אבידע ברנשטיין עובד 'הקרן למורשת הכותל המערבי' לזכרו של בנו היקר באדם אליהו
י"ז תשרי ה'תשפ"ז
ספטמבר 28, 2026
שמחת תורה איננה רק חגיגה על התורה שכבר למדנו, אלא בעיקר על האפשרות להתחיל מחדש. מבט מעורר השראה על
ט"ז תשרי ה'תשפ"ז
ספטמבר 27, 2026
הקרן למורשת הכותל המערבי משתתפת באבלם הכבד של המוני בית ישראל על הסתלקותו של המקובל הגאון רבי שלום בצרי
ט"ז תשרי ה'תשפ"ז
ספטמבר 27, 2026
"לא ניתנו מועדים לישראל אלא לעסוק בהם בדברי תורה" – כמדי חג בחג, רב הכותל המערבי והמקומות הקדושים הרה"ג

סיורים בירושלים

שריינו את הביקור

הכותל
הכותל
הכותל
הכותל

Amis et frères juifs résidents en France vivants en ces derniers temps des jours compliqués de violence et de saccages , nous vous invitons à formuler ici vos prières qui seront imprimés et déposées entre les prières du Mur des lamentations .